Differentiaalvergelijkingen: Lineaire eerste-orde differentiaalvergelijkingen
Uniciteit van oplossingen van lineaire eerste-orde GDV's
Zoals bekend hebben lineaire GDV's van eerste orde de volgende vorm, waarbij , en functies zijn met : Ook is bekend dat de vergelijking homogeen heet als . De functies en heten coëfficiënten en de inhomogene term. Wanneer deze coëfficiënten constant zijn, dan kan de algemene oplossing in termen van standaardfuncties uitgedrukt worden.
We mogen aannemen dat de coëfficiënt ongelijk aan nul (dat wil zeggen: de constante functie ) is. Anders hebben we immers te maken met een eerste-orde vergelijking. Daarom kunnen we delen door . In de vergelijking die dan ontstaat, is de coëfficiënt van gelijk aan . We zeggen in dat geval dat de vergelijking de standaardvorm heeft.
Uniciteit van specifieke oplossingen van lineaire eerste-orde differentiaalvergelijkingen
Laat een punt zijn in een open interval (dat wil zeggen: ) en laat en continue functies zijn op dit interval. Dan heeft het beginwaardeprobleem waarbij een willekeurig getal is, een unieke oplossing die gedefinieerd is op het hele interval .
De grenzen en mogen gelijk aan , respectievelijk , zijn.
Voer het interval in het antwoordveld in met gebruikmaking van de intervalknoppen onder de tab functie van het invoerpaneel. Ook het symbool kan gevonden worden onder deze tab van het paneel.
De standaardvorm van een lineaire eerste orde beginwaardeprobleem is De Uniciteit van de oplossing van een lineaire eerste-orde GDV zegt dat de oplossing voor het bovengenoemde beginwaardeprobleem bestaat en uniek is op het grootste open interval dat bevat en waarop zowel als continu zijn. Dit is het gevraagde geldigheidsinterval.
In dit geval geldt We merken het volgende op met betrekking tot de continuïteit van en .
- De functie is continu op de drie open intervallen , and (oftewel: het is niet gedefinieerd in and en daarbuiten continu).
- De functie is continu op de drie open intervallen , , and (oftewel: het is niet gedefinieerd in and en daarbuiten continu).
Rest ons om te bepalen welke van deze intervallen de beginwaarde bevat van het beginwaardeprobleem. Aangezien en volgt dat het geldigheidsinterval gelijk is aan .
omptest.org als je een OMPT examen moet maken.