Hoofdstuk 5: Steekproeven: Steekproeftrekking en -methoden
Steekproeftrekking en Onbevooroordeelde Steekproeftrekkingsmethoden
Steekproeftrekking en Methodes
Definitie
Steekproeftrekking is de procedure van het kiezen van individuen uit de populatie die u wilt onderzoeken.
Hoe de individuen die de steekproef opmaken gekozen worden, wordt de steekproeftrekkingsmethode genoemd.
Onbevooroordeelde Steekproeftrekking
- Enkelvoudige willekeurige steekproef
- Gelaagde willekeurige steekproef
- Clustersteekproef
#\phantom{0}#
Er zijn veel verschillende manieren om individuen uit een populatie te selecteren, maar de belangrijkste prioriteit moet altijd hetzelfde zijn: een steekproef kiezen die zo representatief als mogelijk is van de bevolking. Idealiter wil je een steekproef op een miniatuurversie van de bevolking kiezen. Inferentiële technieken worden gebruikt om een relatief klein aantal individuen te bestuderen met als doel het generaliseren van de resultaten van die studie naar de grotere populatie. Het is daarom van groot belang dat het monster nauwkeurig de kenmerken weerspiegelt die aanwezig zijn in de populatie.
Een belangrijke manier waarop je de representativiteit van een steekproef kan verbeteren is ervoor zorgen dat je een onbevooroordeelde steekproefmethode gebruikt.
#\phantom{0}#
Onbevooroordeelde Meetmethode
Een steekproefmethode is onbevooroordeeld indien alle leden van de bevolking even waarschijnlijk zijn in de steekproef.
#\phantom{0}#
Drie voorbeelden van onbevooroordeelde steekproefmethoden zijn:
- Enkelvoudige willekeurige steekproef
- Gelaagde willekeurige steekproef
- Clustersteekproef
#\phantom{0}#
Definitie
Enkelvoudige willekeurige steekproef is een fundamentele steekproefmethode waarbij de individuen van de steekproef zijn geselecteerd uit de bevolking als geheel, meestal met behulp van een willekeurig getal generator.
Elk individu wordt volledig toevallig gekozen en elk lid van de populatie heeft een gelijke kans gekozen te worden.
#\phantom{00000}# Enkelvoudige willekeurige steekproef
#\phantom{0}#
Gelaagde willekeurige steekproef
Definitie
Bij het nemen van een gelaagde steekproef, wordt de populatie van interesse als eerste verdeeld in groepen van individuen die ten minste één gemeenschappelijk kenmerk hebben. Deze subgroepen worden strata genoemd.
Een aselecte steekproef wordt vervolgens getrokken uit elk van de lagen en deze monsters worden gecombineerd tot een eindmonster die wordt gebruikt voor gegevensanalyse.
Gelaagde steekproeftrekking garandeert dat het eindmonster ten minste een paar individuen per groep bevatten.
Een bezwaar van gelaagde bemonstering is dat uitgebreide kennis van de bevolking is vereist om een populatie te verdelen in relevante strata.
#\phantom{000}# Gelaagde steekproeftrekking
#\phantom{0}#
Clustersteekproeftrekking
Definitie
Een clustersteekproef verdeelt de bevolking in een aantal subgroepen, de zogenaamde clusters. Vervolgens wordt een enkelvoudige willekeurige steekproef gebruikt om één of meer van deze clusters te selecteren. De elementen in elk geselecteerde cluster worden dan bemonsterd.
Als alle elementen in een bemonsterd cluster worden geselecteerd voor het eindmonster heet dit een eentraps clustersteekproef. Als een willekeurige steekproef wordt gebruikt om een subgroep van elementen in de bemonsterde cluster(s) te selecteren, wordt dit een tweefasige clustersteekproef genoemd. Wanneer dit proces meer dan twee keer wordt herhaald wordt het een meertraps clustersteekproef genoemd.
Vaak is de verdeling van een bevolking in clusters gedaan op een geografische basis, zoals een land verdelen in steden of een stad in verschillende wijken of straten.
#\phantom{00}# Eenfasige clustersteekproef
omptest.org als je een OMPT examen moet maken.