Nu we alle basisingrediënten van de logica hebben gezien, introduceren we een efficiëntere manier om proposities op te schrijven. We hebben gezien dat samengestelde proposities erg lange zinnen kunnen worden, wat niet ideaal is. Eerder hebben we al de letters and gebruikt om proposities af te korten. Hier introduceren we propositieletters. Dit zijn variabelen die staan voor proposities.
|
Voorbeeld
|
In het algemeen gebruiken we de geïndexeerde letters om proposities te omschrijven. We noemen deze propositieletters of variabelen.
Als het aantal proposities waarmee we werken relatief klein is, kunnen we ook de letters gebruiken om proposities te omschrijven.
|
Beschouw de propositie , waar , , variabelen zijn. Stel nu
dan wordt de propositie
|
Propositieletters zijn niet alleen handig om concrete proposities af te korten, maar ze stellen ons ook in staat om met abstracte proposities, die geen concrete uitspraken voorstellen, te werken. |
Maar als we in plaats daarvan hebben dat
dan wordt de propositie
|
Propositieletters met indices, zoals , kunnen nuttig zijn in een aantal situaties.
Ze stellen ons in staat om te verwijzen naar als het aantal proposities en we kunnen algemene uitspraken doen over proposities waarin meerdere enkelvoudige proposities voorkomen.
Wanneer we de waarheid van een samengestelde propositie willen aanduiden gebruik makende van een willekeurig aantal van enkelvoudige proposities, dan kunnen we zeggen "Voor alle proposities is de samengestelde propositie waar". Dit is niet mogelijk als we gebruiken.
Propositieletters met indices kunnen ook worden gebruikt om proposities te verbinden met indices, zoals te zien in het volgende voorbeeld.
Voorbeeld
De volgende situatie illustreert hoe propositieletters met indices nuttig kunnen zijn. We definiëren
Deze notatie met indices maakt meteen duidelijk wat er bedoeld wordt met
. Wanneer we
gebruiken als propositieletters, zou dezelfde propositie worden aangeduid met
. Het is veel lastiger om te zien welke propositie wordt bedoeld met
.
We kunnen ook andere letters gebruiken als we denken dat dit nuttiger is voor een specifieke context.
In onderstaand voorbeeld gebruiken we de eerste letter van elke naam als de bijbehorende propositieletter. Dit maakt het makkelijk om te onthouden welke propositie bij welke propositieletter hoort.
De propositieletters kunnen worden gezien als Boolean variabelen. Dit betekent dat ze precies twee waarden aan kunnen nemen. In ons geval zijn deze waarden waar en onwaar. In verschillende andere situaties worden deze waarden aangeduid door en .
We geven de voorkeur aan het gebruik van de term propositieletter in plaats van Boolean variabele, omdat het ons herinnert aan het feit dat we concrete proposities kunnen substitueren voor deze variabelen.
Nu we variabelen hebben voor proposities, introduceren we nog wat meer notatie voor samengestelde proposities.
We gebruiken ook Griekse hoofdletters zoals om proposities mee aan te duiden. Deze gebruiken we voornamelijk voor samengestelde proposities.
Laat een propositie zijn die is opgebouwd uit verschillende proposities door middel van logische operatoren. Dan schrijven we ook wel
in plaats van
als we de afhankelijkheid van
duidelijk willen maken.
Voorbeeld
Zij .
Dan schrijven we ook wel om de afhankelijkheid van , , aan te duiden.
Dit maakt substituties makkelijk. Zo kunnen we bijvoorbeeld de verschillende concrete proposities uit het voorbeeld met Chris en Denise substitueren voor , , en . Ook kunnen we bijvoorbeeld substitueren voor en voor om zo de propositie
te verkrijgen, die altijd waar is.
De proposities die voorkomen in hoeven geen enkelvoudige proposities te zijn. Toch gedragen ze zich als enkelvoudige proposities wanneer we ze beschouwen als variabelen. Met andere woorden: wanneer de variabele voorkomt in een samengestelde propositie , weten we alleen maar dat de propositieletter voorkomt in . Maar als we
substitueren voor
, dan komen er logische operatoren voor in
.
Ook al zijn Griekse hoofdletters voornamelijk bedoeld voor samengestelde proposities, gebruiken we ze soms ook wel voor enkelvoudige proposities.
Bijvoorbeeld, als we de proposities en willen vergelijken, kunnen we
definiëren. Nu is
altijd onwaar, dus voor alle waardes van
en
heeft
dezelfde waarde (waar of onwaar) als
. In de definitie van de
bi-implicatie zagen we dat
en
daarom equivalent zijn. Later komen we terug op het begrip
equivalentie.
We definiëren
Schrijf de samengestelde propositie
gegeven door
"Julia gaat met de fiets naar school dan en slechts dan als het regenachtig of zonnig is." met de propositieletters
,
, en
. Gebruik elke letter precies één keer.
We substitueren de letters , , en voor de bijbehorende enkelvoudige proposities in . Dan vinden we " dan en slechts dan als of ". We plaatsen nu haakjes en substitueren de symbolen en voor de juiste woorden in . Dan vinden we .