Basisvaardigheden algebra: Negatieve exponenten
Negatieve exponenten
Tot nu toe hebben we zowel lineaire functies en vergelijkingen als kwadratische functies en vergelijkingen gezien. Nu gaan we kijken naar een aantal functies en vergelijkingen met een negatieve exponent. We beginnen met een rekenregel.
Rekenregel voor negatieve machten
Voor onbekende #x# en een getal #n# geldt
\[x^{-n}=\frac{1}{x^n}\]
In tegenstelling tot lineaire en kwadratische functies zijn functies met een negatieve exponent niet overal gedefinieerd. Dit betekent dat er niet voor elke waarde van #x# een bijbehorende waarde #f(x)# bepaald is. Ter illustratie zullen we kijken naar de functie #\frac{1}{x}#. Daarvoor staat hieronder de grafiek van de functie #y=\frac{1}{x}#.
De functie #\frac{1}{x}# is gedefinieerd voor alle reële getallen #x\ne0#. In #x=0# is de noemer gelijk aan #0#, dus de breuk in het functievoorschrift is dan niet gedefinieerd. In de buurt van #x=0# komen de functiewaarden heel ver van #0#:
Hyperbool en asymptoot
Rechts van #x=0# gaat de functie #\frac{1}{x}# naar oneindig (#\infty#); dat wil zeggen: je kunt willekeurig grote getallen als functiewaarde krijgen door #x# maar positief en dicht genoeg bij #0# te kiezen. Net zo gaat de functie links van #x=0# naar min oneindig (#-\infty#). De grafiek van #\frac{1}{x}# komt dus willekeurig dicht bij de #y#-as. Met andere woorden: de #y#-as is een verticale asymptoot van de grafiek (we zeggen ook wel: van de functie).
De #x#-as is een horizontale asymptoot van de grafiek: als we #x# naar oneindig laten gaan, wordt #\dfrac{1}{x}# steeds kleiner en komt de functiewaarde steeds dichter bij #0#. We vinden dus punten van de grafiek die willekeurig dicht bij de #x#-as liggen, maar er niet op liggen. Hetzelfde geldt als we #x# naar min oneindig laten gaan; ook dan komt #\dfrac{1}{x}# steeds dichter bij #0# zonder er gelijk aan te zijn.
De grafiek van #\frac{1}{x}# wordt wel een hyperbool genoemd. Een kenmerk van de hyperbool is het tweetal lijnen waar de grafiek dichter en dichter bij komt zonder ze te snijden. Deze lijnen heten asymptoten.
- #\frac{8}{x}=8\cdot x^{-1}#
- #\frac{1}{9 \cdot x^2}=\frac{1}{9} \cdot x^{-2}#
De volgende uitspraken zijn niet waar:
- #\frac{1}{9 \cdot x}\ne 9 \cdot x^{-1}#, want #\frac{1}{9 \cdot x}=\frac{1}{9} \cdot x^{-1}#
- #\frac{3}{x^2} \ne \frac{1}{3}\cdot x^{-2}#, want #\frac{3}{x^2}=3\cdot x^{-2}#
omptest.org als je een OMPT examen moet maken.