Rijen en reeksen: Financiële toepassingen van rijen en reeksen
Bulletlening
De theorie van rijen en reeksen geeft een goed uitgangspunt om verschillende soorten leningen te bespreken. We zullen het hebben over leningen die een looptijd hebben van periodes van vaste lengte, waarbij aan het eind van elke periode een vaste rente betaald wordt over de restschuld. De oorspronkelijke schuld wordt afgelost met aflossingen aan het eind van elke periode.
In de bulletlening, die hieronder aan bod komt, is die aflossing nihil tot de laatste periode. Twee andere vormen, de lineaire lening en de annuïteitenlening, worden later behandeld. We beginnen met een beschrijving van het algemene patroon.
Leningen
Het gaat bij leningen steeds over een looptijd van #n# perioden van vaste lengte (denk aan tijdseenheden als een maand of een jaar), waarbij aan het begin een kapitaal #K# geleend wordt en de schuld inclusief interest aan het einde van de looptijd #n# terugbetaald moet zijn.
De interest noteren we als #p\%#. Ook werken we veel met de groeivoet #i = \frac{p}{100}# in plaats van het percentage #p\%#. Bij de leningen die we behandelen, wordt de rente over de restschuld aan het einde van elke periode betaald.
We gebruiken hierbij de volgende notatie, waarbij #j# een periode aan geeft (dus #j=1,2,\ldots,n#):
- #a_j# is de aflossing aan het einde van de #j#-de periode
- #r_j# is de rentebetaling aan het einde van de #j#-de periode
- #R_j# is de schuldrest aan het einde van de #j#-de periode
De kenmerken zijn:
- #R_0=K#
- #R_j = R_{j-1}-a_j#
- #R_n = 0#
- #\sum_{j=1}^na_j =K#
- #r_j = R_{j-1}\cdot i#
Als er voor het einde van de looptijd geen rentebetaling en geen aflossing plaats zou vinden, dan volgt de schuldrest het exponentiële groeimodel: #R_j = K\cdot (1+i)^j# voor #j\lt n#. Deze situatie past alleen in bovenstaand model als er één periode is #(n=1)#, omdat we er hierboven van uit gaan dat er aan het einde van elke periode rente betaald wordt. In dat geval is #i# de rente over de hele periode en is #K-a_1 =R_0-a_1 = R_1=0#, dus #a_1=K# en #r_1=K\cdot i#.
De formules geven aan dat, bij gegeven groeivoet #i#, beginkapitaal #K# en looptijd #n# van de lening alle schuldresten #R_j# en renteaflossingen #r_j# bekend zijn, zodra de aflossingen #a_j# bekend zijn. De verschillende typen leningen hangen daarvan af. We gaan nader in op drie soorten leningen:
- Bulletlening: geen aflossing in tussentijdse periodes
- Lineaire lening: constante aflossing per periode
- Annuïteitenlening: constant totaal van aflossing en rente per periode
We zullen elk van deze leningen afzonderlijk bespreken. Hier gaan we in op de eerste, meest eenvoudige vorm.
Bulletlening
Een bulletlening is een lening waarbij er geen tussentijdse aflossingen plaatsvinden. De interest van #p\%# (ofwel groeivoet #i=\frac{p}{100}#) wordt aan het einde van elke tijdeenheid betaald. Het volledige geleende bedrag (#K#) wordt aan het einde van de looptijd (#n#) in één keer terugbetaald.
Een bulletlening wordt dus gekenmerkt door de volgende formules:
\[\begin{array}{rcl}\text{Aflossingen}&&a_1 = a_2 = a_3 =\cdots = a_{n-1} = 0\\ &&a_n = K\\ \text{Rentebetalingen}&& r_1 = r_2 = r_3 =\cdots = r_n = K\cdot i\\ \text{Schuldrest}&&R_1 = R_2 = R_3 =\cdots = R_{n-1} = K\\ &&R_n = 0\end{array}\]
Omdat er niet tussentijds wordt afgelost, moet gedurende de gehele looptijd van de lening rente betaald worden over het volledige geleende bedrag.
Dit type lening kenmerkt zich door relatief lage lasten gedurende de looptijd en een zeer hoge last wanneer de lening afloopt.
omptest.org als je een OMPT examen moet maken.