Optimalisatie: Differentiëren
Afgeleide van veeltermen en machtsfuncties
Vaak is het nodig om het minimum of een maximum (samengevat: een extremum) van een functie te berekenen. Bijvoorbeeld om de fabricagekosten van een product afhankelijk van het percentage van een specifieke grondstof te optimaliseren.
Als de grafiek van een functie in elk punt een raaklijn heeft, dan zal die raaklijn in een extremum horizontaal zijn. Dit betekent dat de richtingscoëfficiënt van de raaklijn aan de grafiek van de functie in zo'n punt gelijk aan is. Om het minimum en/of maximum te berekenen, zullen we daarom een hulpfunctie gebruiken: de functie die in elk punt van de functie de richtingscoëfficiënt van de raaklijn door dat punt geeft. Deze functie heet de afgeleide.
We zullen nu eerst bekijken wat de afgeleide is en vervolgens aangeven hoe we die afgeleide in een aantal veel voorkomende gevallen kunnen berekenen.
Differentiatie
Laat een functie zijn op een interval . De afgeleide functie is de functie die in elk punt de helling van dat punt geeft. Dus is de helling van de grafiek van in het punt ; dat betekent dat het de richtingscoëfficiënt van de raaklijn aan de grafiek van in dat punt is.
Als differentieerbaar is in alle punten van een interval , dat wil zeggen: dat we in alle punten de afgeleide functie kunnen berekenen, dan zeggen we ook dat differentieerbaar is op . In dat geval is een functie op .
De waarde wordt vaak aangegeven met en heet de afgeleide van in .
Als een functievoorschrift van is (dat is de waarde van in een willekeurig punt ) en een waarde voor waar gedefinieerd is, dan schrijven we ook wel in plaats van of .
Vaak worden de functie en het functievoorschrift door elkaar gebruikt. De uitdrukkingen en worden ook gebruikt in plaats van .
Een voorbeeld van het gebruik van de verticale streep bij , waarbij (zoals we hieronder zullen zien), is de volgende berekening van de afgeleide van in :
Voor we gaan kijken hoe we veeltermen en machtsfuncties differentiëren bekijken we eerst drie handige basisregels voor differentiëren.
Drie basisregels voor differentiëren
Laat een reëel getal zijn.
- Afgeleide van een constante: De afgeleide van de constante functie is .
- Constantenregel: De afgeleide van het product van de constante met een functie is .
- Somregel: Als en functies zijn, dan is de afgeleide van de somfunctie gelijk aan .
Om veeltermen te kunnen differentiëren moeten we de afgeleide van de machtsfuncties , waarbij een natuurlijk getal is, nog leren kennen. Dit is een speciaal geval van de eerste regel hieronder, die de afgeleide van alle reële machtsfuncties behandelt
Machtregel voor differentiatie
Als een reëel getal is, dan is de afgeleide van de functie gelijk aan . Met andere woorden:
Een gevolg hiervan is de veeltermregel: Als een natuurlijk getal is en , reële getallen zijn, dan geldt
Met behulp van de machtregel voor differentiatie met en , vinden we:
omptest.org als je een OMPT examen moet maken.