Inleiding tot differentiëren: Definitie afgeleide
Het begrip afgeleide
In de vorige paragraaf is het begrip differentiequotiënt gedefinieerd. We benaderden de helling van de raaklijn van een grafiek door het differentiequotiënt van de functie in het punt met een klein verschil te nemen. In deze paragraaf gaan we kijken wat er gebeurt als we steeds kleiner maken. We zullen ontdekken dat de helling (ook wel richtingscoëfficiënt genoemd) van de raaklijn aan een grafiek in een punt gelijk is aan de limiet voor naar van het differentiequotiënt.
Maar eerst gaan we kijken wat er gebeurt als steeds kleiner wordt.

Benader de helling van in punt door het differentiequotiënt van in met verschil uit te rekenen voor achtereenvolgens , , , en . Geef je antwoorden in decimalen nauwkeurig.
Het differentiequotiënt voor is:
Het differentiequotiënt voor is:
Het differentiequotiënt voor is:
Het differentiequotiënt voor is:
Het differentiequotiënt voor is:
Dit volgt uit onderstaande berekeningen:
We zien dat als steeds kleiner wordt, het differentiequotiënt steeds nauwkeuriger de helling van de raaklijn benadert. Dit leidt tot de volgende definitie van de helling van een grafiek, die we afgeleide noemen.
Differentiatie
Laat een functie zijn die gedefinieerd is op een interval rond een punt . Als bestaat, dan heet differentieerbaar in ; de limiet heet de afgeleide van in . Deze limiet geven we aan met en ook wel met . Het bepalen van de afgeleide heet differentiëren.
Als differentieerbaar is in alle punten van een interval , dan zeggen we ook dat differentieerbaar is op . In dat geval is een functie op .
De waarde wordt vaak aangegeven met .
Als een functievoorschrift van is, dan schrijven we ook wel in plaats van of .
Het getal is de helling van de grafiek van in het punt .
Vaak worden de functie en het functievoorschrift (dat is de waarde van in een willekeurig punt ) door elkaar gebruikt. De uitdrukkingen en worden ook gebruikt in plaats van .
Een voorbeeld van het gebruik van de verticale streep is
Let op: in het algemeen is niet elke functie differentieerbaar, maar daar zal in deze cursus niet dieper op ingegaan worden.
Met behulp van deze definitie kunnen we de afgeleide in een punt berekenen. Dat gebeurt in twee stappen. In de eerste stap stellen we het differentiequotiënt op in het punt met verschil . In de tweede stap laten we naar gaan, oftewel: we nemen de limiet voor . De onderstaande voorbeelden geven deze twee stappen weer, eerst in een specifiek punt, vervolgens in een algemeen punt .
Allereerst berekenen we het differentiequotiënt van in met verschil :
Vervolgens berekenen we de afgeleide van in het punt als de limiet voor van het differentiequotiënt:
omptest.org als je een OMPT examen moet maken.