Invariante deelruimten van lineaire afbeeldingen: Diagonaliseerbaarheid
De grootste gemene deler van twee veeltermen
Bij de behandeling van het begrip minimumveelterm hebben we deling met rest van veeltermen gebruikt. We hebben daar gezien dat veeltermen rekenkundige overeenkomsten met gehele getallen vertonen, waarbij de graad van een veelterm vergelijkbaar is met de absolute waarde van een geheel getal. Dit gaat ook op voor het begrip grootste gemene deler, dat we later zullen gebruiken om de Jordannormaalvorm, een unieke vorm van een vierkante matrix binnen zijn conjugatieklasse, te vinden.
Grootste gemene delerLaat veeltermen in één variabele zijn. Een gemeenschappelijke deler van en is een veelterm die zowel als deelt.
Als en beide ongelijk aan de nulveelterm zijn, dan heet een gemeenschappelijke deler van grootst mogelijke graad een grootste gemene deler (ggd, in het Engels gcd, voor greatest common divisor).
Elke grootste gemene deler van en is dan een veelvoud van elke deler van en .
In het bijzonder zijn grootste gemene delers uniek op een scalair veelvoud ongelijk aan na. Elk tweetal veeltermen waarvan ten minste één ongelijk is aan , heeft dus een unieke monische ggd.
Met geven we de monische ggd van en aan.
De volgende regels zijn nuttig voor de berekening van ggd's van veeltermen. Ze vertonen grote gelijkenis met de rekenregels voor de ggd van gehele getallen.
Rekenregels voor ggd van veeltermen
Laat en veeltermen zijn, waarbij ten minste één van de twee ongelijk is aan .
- .
- waarin de leidende coëfficiënt van is.
- , waarbij de rest is bij deling van door .
- Als een gemeenschappelijke deler is van en met leidende coëfficiënt gelijk aan , dan geldt .
De ggd kan als volgt worden bepaald door toepassing van de Rekenregel voor ggd van veeltermen over het vervangen van een argument van de ggd door een rest:
omptest.org als je een OMPT examen moet maken.