We hebben gezien dat een lineaire afbeelding van een eindigdimensionale reële of complexe vectorruimte naar zichzelf niet altijd diagonaliseerbaar is, zelfs niet als complex is. Het probleem is dat de dimensie van de eigenruimte van met betrekking tot een wortel van de karakteristieke veelterm kleiner kan zijn dan de multipliciteit van die wortel in . Denk aan en voor met karakteristieke veelterm . De wortel heeft multipliciteit en de dimensie van de eigenruimte van bij eigenwaarde is .
We behandelen dit tweede probleem in twee stappen. Eerst wijzen we een invariante deelruimte van aan die groter kan zijn dan de eigenruimte bij een gegeven wortel van de karakteristieke veelterm, maar waarop de beperking van tot die deelruimte een karakteristieke veelterm heeft die een macht van is. Later geven we een basis voor die deelruimte aan waarop de restrictie van dicht bij een diagonaalvorm komt.
Laat een vectorruimte zijn, een lineaire afbeelding, en een eigenwaarde van . De gegeneraliseerde eigenruimte van met betrekking tot is de deelruimte bestaande uit alle vectoren van waarvoor een natuurlijk getal bestaat, zodat . Deze deelruimte is invariant onder .
Om na te gaan dat de gegeneraliseerde eigenruimte inderdaad een lineaire deelruimte van is, merken we eerst op dat tot behoort. Verder, als in ligt dan is er volgens de definitie een geheel getal zodat . Als een scalar is, dan geldt zodat ook tot behoort. Laat ten slotte ook een vector in zijn. Dan is er een natuurlijk getal , zodat . Nu geldt voor waaruit volgt dat bevat is in .
Hiermee is aangetoond dat een lineaire deelruimte is van .
Om de invariantie van onder te bewijzen, laten we een willekeurige vector in zijn, en tonen we aan dat ook tot behoort. Uit de definitie van volgt dat er een natuurlijk getal is, zodat . Dus behoort tot . Omdat met commuteert, kunnen we stelling Invariantie van kern en beeld onder commuterende lineaire afbeeldingen toepassen om te zien dat invariant onder is, zodat tot behoort, zoals te bewijzen was.
Als en voor , dan is de enige wortel van de karakteristieke veelterm . De eigenruimte van bij wordt opgespannen door de standaardbasisvector en is dus een echte deelruimte van , maar de gegeneraliseerde eigenruimte van bij valt samen met .
In het eindigdimensionale geval is de dimensie van de gegeneraliseerde eigenruimte van gelijk aan de multipliciteit van in de karakteristieke veelterm van :
Stel dat een eindigdimensionale vectorruimte is en dat een lineaire afbeelding is, zodat een wortel is van de karakteristieke veelterm .
- Als multipliciteit heeft in de minimumveelterm , dan is .
- Als multipliciteit heeft in , dan is en geldt .
- Schrijf zodat . De rij is strikt stijgend.
Laat de multipliciteit van in de minimumveelterm zijn. Uit de definitie van gegeneraliseerde deelruimte is duidelijk dat in bevat is. Stel dat een vector in is. Dan is er een natuurlijk getal , zodat tot behoort. We laten zien dat we kunnen kiezen. Stel . Omdat de multipliciteit van in is, kunnen we de minimumveelterm ontbinden als
waarbij een veelterm is met . In het bijzonder geldt
Het uitgebreide algoritme van Euclides geeft veeltermen en die voldoen aan
Vullen we in in alle veeltermen van deze gelijkheid, dan vinden we, dankzij het feit dat ,
zodat uit volgt Hieruit blijkt dat tot behoort, zodat samenvalt met . Dit bewijst de eerste uitspraak.
Omdat volgt de gelijkheid van de tweede uitspraak direct uit de eerste. We laten nog zien dat . Redenerend voor en als hierboven voor en vinden we een veelterm met , zodat Volgens Invariante directe som hebben we de volgende directesomdecompositie van in deelruimten die invariant zijn onder :We hebben al gezien dat de eerste summand gelijk is aan . Vanwege de stelling determinanten van enkele speciale matrices is de karakteristieke veelterm het product van de karakteristieke veeltermen van beperkt tot elke summand. De karakteristieke veelterm van beperkt tot heeft de vorm , waarbij , omdat de minimumveelterm een deler van is. Anderzijds is geen deler van de karakteristieke veelterm van beperkt tot , want de bijbehorende minimumveelterm deelt en . We concluderen dat , zodat .
Wat betreft de derde uitspraak: het is duidelijk dat omdat bevat is in . Om te bewijzen dat als , veronderstellen we dat . We beweren dat hieruit volgt dat voor elk natuurlijk getal . Voor volgt dit uit de veronderstelling. We maken gebruik van volledige inductie om dit voor alle te bewijzen. Laat daartoe en stel dat (dit is de inductiehypothese). Als in ligt, dan is zodat in ligt. Omdat en bevat is in , geldt . Dit betekent dat in ligt, zodat in ligt. Maar , dus ligt zelfs in . We hebben hiermee afgeleid dat , en dus .
Uit de net bewezen bewering volgt dat als , ook voor alle , zodat . Omdat het kleinste natuurlijke getal is dat voldoet aan , volgt dat alleen geldt voor en dus dat , zoals te bewijzen was.
De strikt stijgende rij laat zien dat
een rij van steeds groter wordende invariante deelruimten is. De eerste deelruimte is de eigenruimte van met betrekking tot , de laatste deelruimte is de gegeneraliseerde eigenruimte . In het bijzonder geldt en is de exponent van in de karakteristieke veelterm van . De ongelijkheden suggereren een methode om de exponent van in de minimumveelterm te berekenen: bepaal achtereenvolgens de getallen , voor totdat . Dan is .
De getallen hangen niet af van een basis voor . Met andere woorden, voor geconjugeerde -matrices en zijn de getallen gelijk aan . Later zal blijken dat deze informatie de conjugatieklasse van uniek bepaalt; dat wil zeggen: als voor een -matrix de waarden gelijk zijn aan voor alle eigenwaarden met multipliciteit , dan zijn en geconjugeerd.
De multipliciteit van de eigenwaarde als nulpunt van de karakteristieke veelterm, dat wil zeggen: bovenstaand getal , heet de algebraïsche multipliciteit van in . De dimensie van wordt vaak de meetkundige/geometrische multipliciteit van in genoemd.
Bekijk de matrix De karakteristieke veelterm van deze matrix is gelijk aan . De eigenwaarden van zijn dus en .
Bepaal een basis voor de gegeneraliseerde eigenruimte van bij eigenwaarde .
Omdat de multipliciteit van in de karakteristieke veelterm gelijk is aan , is de gegeneraliseerde eigenruimte gelijk aan .
De voor de hand liggende methode om een basis voor te bepalen is de volgende: Door te kwadrateren vinden we
Vervolgens berekenen we de kern van deze lineaire afbeelding door het stelsel vergelijkingen op te lossen. Zo vinden we de volgende basis van :
We kunnen ook de stelling
Invariante directe som gebruiken, die stelt dat de gevraagde basis ook een basis van is. Deze deelruimte wordt opgespannen door de kolommen van de matrix Door uitdunning vinden we dat de volgende kolommen een basis voor vormen: